Претражи овај блог

уторак, 21. мај 2013.

Малолетничка трудноћа



У суботу, 17.11. 2012, у својој четвртој радијској емисији лесковачки гимназијалци су се позабавили озбиљном темом која је у нашој земљи табу и којој се мало прича: то је, свакако, малолетничка трудноћа..
Гост емисије је био начелник гинекологије лесковачке болнице доктор Срђан Митић, који нас је упутио више у ову проблематику. По његовим речима малолетничка трудноћа је честа појава у  овом граду. Када се то догоди, углавном су у питању девојке ромског порекла и оне су те које узимају одговорност да младе постану мајке. Најбитнија ствар је да се са тинејџерима често разговара о овоме. Саветовалиште за младе је увек ту да пружи савет свима којима је потребан. Такође су и родитељи веома битни; треба да упознају децу са свим што се тиче сексуалног здравља и односа. Нажалост, то није увек тако и родитељи у већини случајеве увек последњи сазнају.
Овако стојимо са статистикама:
Просечна девојка-девојчица у Србији има прво сексуално искуство са 15 година, а око 60 одсто младих на први гинеколошки преглед одлази због сумње на трудноћу, страха од полно преносивих инфекција или запаљења полних органа.
Истраживања показују и да у основној школи у сексуалне односе ступи седам одсто седмака и осмака, а у првом средње њих 14 одсто.
Србија је водећа земља у Европи по броју малолетничких трудноћа, а број регистрованих абортуса се према незваничним проценама увећава шест пута, јер се велики број адолесценткиња опредељује да абортус изврши тајно, што са собом носи још већи ризик – како за репродуктивно здравље, тако и за њихов живот.
У емисији смо чули исповест девојке које је млада постала мајка. Испричала нам је како је она затруднела и колико је јој је трудноћа променила живот. Она је имала среће да родитељи буду уз њу и, иако ју је момак оставио, она је успела да на свет донесе здравог дечака. После неколико година наставила је школовање. Полако је почела да се прилагођава животу мајке.
Нису сви случајеви такви. Дешава се да младе девојке оду на абортус, под притиском партнера, без знања родитеља. Обично код неког приватног, непровероног лекара у неком забаченом месту, што може довести до драстичних последица по девојку како по њено здравље, тако и по њену психу.
Ако девојка затрудни млада, то се прочује брзо. Сви знају, сви причају и сви осуђују. Нико не стаје на њену страну. Понекад се деси да се девојке отуђе од родитеља, од пријатеља и околине. Зато млади парови морају бити обазриви и користи контрацептивна средства.Јер и тај један пут кад су непажљиви, може им променити живот.
Емисију 'Пар година за нас' можете слушати сваке суботе у 17:00 часова, на станици радио Лесковац 99
mHz.
http://www.mixcloud.com/tag/par-godina-za-nas/ Овде можете одслушати све пропуштене епизоде радио емисије ''Пар Година за Нас''.

Нема коментара:

Постави коментар