Претражи овај блог

четвртак, 30. мај 2013.

Медијација - лепом речју до решења проблема

Верујем да сте сви ви који сте зашли у школску библиотеку запазили и једна врата са десне стране на којима пише ''Кабинет за медијацију". Та је просторија познатија као Медијатека и она је намењена школским медијаторима. Шта је медијација уопште?
Наиме,на неком тамо далеком Далеком Западу се активно упражњава медијација. То је вид решавања конфликата посредством медијатора - они су људи који су обучени за решавање сукоба у циљу доношења решења којим су обе стране задовољне. У оваквом свету у коме живимо,а узевши у обзир нашу свадљиву природу,плаћање судских трошкова није нимало наивна ствар. Медијација је пре свега лепши начин решавања конфликта,а онда и јефтинији.
Наша је школа једина у Лесковцу која има вршњачке медијаторе. Прве недеље марта смо прошли кроз дводневни курс и радионице у којима смо се упознали са конфликтима,а онда и начинима на које можемо решити исте. То су ученици другог и трећег разреда :
Димитрије Стајић,II-1
Милица Павловић,II-1
Јована Урошевић,II-2
Милица Спасић,II-4
Ана Митић,II-3
Миљан Дичић,II-3
Милица Божовић,II-3
Мина Станковић,II-4
Јелена Пејчић,II-4
Вера Тасић,II-4
Јован Китановић,II-4
Јелена Тодоровић,III-7
Јелена Јовановић,III-7
Петар Бојовић,III-7
и нама се можете обратити у сваком тренутку. Ако нисте сигурни како да дођете до медијатора,можете помоћ потражити и код школске педагогице Јелене Станковић Срећковић или професора грађанског васпитања Оливера Николића,који ће вас даље упутити код нас. Педагогица Јелена и професор Оливер су главни "кривци" за трећу по реду генерацију вршњачких медијатора - њих двоје је држало семинар и кроз практичан рад су нас увели у појам конфликта,његово препознавање и решавање,али су својим приступом и учинили предавања занимљивим.
Наше деловање ће се ускоро проширити и на остале средње школе у Лесковцу,а на нашој Фејсбук страници ћете моћи да нам се обратите са својим проблемом - без бојазни да ће ико други сазнати за њега. Наиме,једно од правила при медијацији јесте да медијатор са онима који су у сукобу разговор обави насамо,а да тај разговор остане приватан и између учесника.
Значај медијатора је велики и верујем да ћете се боље осећати кад у миру решите проблем,тако да из сукоба произиђе један толерантан однос. На крају,надам се да као медијатори нећемо имати пуно посла,али,уколико наиђете на проблем са другом/другарицом из школе или професором,а не знате како да га решите - потражите медијаторе који ће вам помоћи на најбољи начин по обе стране.
Милица Божовић, II-3

Нема коментара:

Постави коментар